Państwo Jabłońscy są ogrodnikami od 30 lat, od sześciu lat prowadzą gospodarstwo ekologiczne.
Dostarczają swieże ekologiczne warzywa i zioła do sklepów ekologicznych, restauracji i hoteli, które poszukuja takich jakosciowo dobrych produktów. Jednostką certyfikująca jest Bioekspert, który na bieżąco kontroluje produkcje.
Jak sami opowiadają:
"Historia produkcji ekologicznej w naszym gospodarstwie rodzinnym wiąże się z koniecznością przestawienia upraw na bardziej ciekawe i atrakcyjne. Innymi słowy byliśmy zmuszeni zarzucić produkcje zwykłej marchewki, pospolitych ogórków i znanych od lat odmian pomidorów na rzecz bardziej wyszukanych odmian, w miarę pojawiania sie na polskim nurku nowych warzyw i ziół. Uznaliśmy, że ciekawe odmiany nie musza być sprowadzane do Polski z giełdy warzywnej w Hamburgu lub Wiedniu".
http://eul.grzybow.pl/kursy/nasi-gospodarze/53-elzbieta-i-maciej-jablonscy?5c8a569ce747898f1ba84a0c61c43e59=b78a647404ce804cd5a23a9f7bc55e3b#sigFreeIdddae99c4bd
Produkcja ekologicznych warzyw i ziół stała się dla gospodarzy szansą na życie. Z roku na rok rozwijali produkcje i sprzedaż. Dziś sprzedają głownie do renomowanych restauracji i hoteli (takich jak: Compagnia del Sole, Buffo, Rialto, Hyatt. 6/12, Arsenał), ambasad oraz sklepów ekologicznych, na przykład "Rajski Ogród" w Sadyba Best Mall.
Elżbieta i Maciej prowadzą gospodarstwo wraz z dwoma synami. W pełni sezonu korzystają z pomocy sąsiadów, jak to na wsi jest przyjęte. Ekologicznym uprawom dopomaga usytuowanie gospodarstwa, w pięknej podleśnej miejscowości, z dala od uciesznych szlaków oraz zakładów przemysłowych. Na terenie gospodarstwa mają własną kompostownię.
więcej informacji na stronie: http://www.rukola.pl/
Kontakt:
Elżbieta i Maciej Jabłońscy
ul. Grzybowa 36, 05-831 Rozalin
tel. 22 798 19 60 lub 509 87 85 18