Gospodarstwo „Jasia i Małgosi” jest położone w bezpośrednim sąsiedztwie Wrocławia, w otulinie Natura 2000 Grądy Odrzańskie. Jest to gospodarstwo wielopokoleniowe,  prowadzone metodą ekologiczną od 2004 roku, kiedy to otrzymało pierwszy certyfikat. Od początku jest certyfikowane przez AGROBIOTEST.

Całkowita powierzchnia gospodarstwa to 19 ha. Pod uprawy przeznaczone jest 15,4 ha. Co roku uprawiane są: żyto, owies, pszenica, ziemniaki, orkisz, płaskurka. Resztę obsiewa się peluszką, która wykorzystywana jest jako nawóz zielony, ziarno natomiast wykorzystuje się na poplony.

Jan i Małgorzata zdecydowali się na wydzielenie 0,5 ha swojej ziemi dla działań Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który ma u nich poletko doświadczalne. W zamian gospodarstwo korzysta z nowych odmian roślin przekazywanych na cele użytkowe gospodarstwa.

6 lat temu gospodarze założyli  sad ze starymi odmianami - są to głównie jabłonie, ale też grusze, brzoskwinie, śliwy, morele, wiśnie, czereśnie, jeżyny, maliny, aronia, jagoda kamczacka, borówka amerykańska, agrest i porzeczki. Teren pod sad łącznie zajmuje 3 ha i jest ogrodzony. W międzyrzędziach i na reszcie gruntu uprawiane są różnorodne warzywa: marchew, pietruszka, pasternak, cebula, buraki, ogórki, dynia, fasola, seler, kapusty i inne, z których gospodarze pozyskują własne nasiona.

View the embedded image gallery online at:
http://eul.grzybow.pl/kursy/nasi-gospodarze/42-malgorzata-i-jan-wojcik?tmpl=component&print=1&layout=default#sigFreeId731bfdfa37

Resztę gruntów zajmują zabudowania gospodarskie z ogrodem oraz tzw. prywatny rezerwat przyrody z laskiem olchowym, stawem i laskiem mieszanym, który stanowi siedlisko dla wielu gatunków chronionych zwierząt i roślin. Dodatkowo ok. 2 ha zajmują łąki na zielonkę i siano. Gospodarze hodują też 15 kóz mlecznych z przychówkiem, konia rasy Maja i 40-50 kur na własne potrzeby oraz 2-3 świniaki rocznie.

Jak podkreślają gospodarze:

„Wszystko u nas jest obiegiem zamkniętym, wykorzystujemy tylko własne pasze, nic nie dokupujemy. Całość produkcji sprzedawana jest bezpośrednio klientom indywidualnym z dowozem do domu. W gospodarstwie funkcjonuje niewielki sklepik czynny 2 razy w tygodniu w godzinach popołudniowych, żeby klientom łatwiej było przyjechać. Jesteśmy też w sobotę na bazarku ekologicznym we Wrocławiu. Zajmujemy się też przetwarzaniem własnych produktów, aby poszerzyć ofertę. Z warzyw robimy kiszonki lub sałatki, z owoców soki, dżemy, konfitury, kompoty, susze, ze zboża mąkę (razową domowym sposobem, a białą u zaprzyjaźnionego młynarza) makarony i chleb, z mleka koziego jogurty, twarogi i sery podpuszczkowe.

W gospodarstwie jest kilka urządzeń pomocnych w przetwarzaniu, m.in. szatkownica do warzyw, maszynka do makaronu, maszyna do przecierania pomidorów, mini-suszarka do ziół, piec chlebowy, zestaw solarny do podgrzewania wody. Posiadamy podstawowe maszyny do uprawy, zbioru i przetwarzania: ciągnik, pług, kultywator, brony, glebogryzarka, kombajn, prasa do siana i słomy, gniotownik, obłuskiwacz do zbóż, czyszczalnia do nasion Petkus.

Praktykantom przyjeżdżającym do gospodarstwa oferujemy oddzielne pomieszczenie, gdzie będą dbać o porządki, pranie, przygotowywanie posiłków. Chcielibyśmy młodym ludziom przekazać przede wszystkim kultywowanie tradycji gospodarki rodzinnej, różnorodność produkcji, z której gospodarstwo może się samo zaopatrzyć i wyżywić w coraz trudniejszych czasach, gdzie nie wiadomo, czy żywność którą kupujemy, jest normalna czy zmutowana”.

Kontakt:
Kamieniec Wrocławski, ul. Kolejowa 43-45.
Tel.:  71 318 54 07