Gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerthów znajduje się we wsi Grzybów w gminie Słubice w województwie mazowieckim, 80 km na zachód od Warszawy. Peter jest Szwajcarem, który w 1989 roku przeprowadził się do Polski i kupił gospodarstwo. Od początku prowadził je metodami ekologicznymi.

Jeszcze w Szwajcarii nauczył się zawodu rolnika i ukończył czteroletni kurs rolnictwa biodynamicznego. Kurs ten stał się jedną z inspiracji powstającego Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego. Ewa natomiast urodziła się i wychowała w Warszawie, z wykształcenia jest biologiem - antropologiem. W 1992 roku przeprowadziła się na wieś. Mają pięć córek, obecnie wszystkie uczą się lub pracują w Warszawie.

Gospodarstwo Ewy i Petera posiada certyfikat od 1991 roku, od początku jednostką certyfikującą jest AGRO BIO TEST. W sumie Peter i Ewa gospodarują na 28 hektarach, z czego ponad 11 hektarów jest ich własnością, a pozostałe 17 dzierżawią. Zdecydowaną większość areału zajmują łąki i pastwiska (20 ha), które stanowią bazę wyżywienia zwierząt w gospodarstwie: 40 kóz, koń, 8 krów oraz jałówka. Zarówno krowy, jak i kozy hodowane są na mleko. Na pozostałym obszarze (8 ha) uprawiane są zboża, rośliny motylkowe, dynie i buraki pastewne oraz gryka. W gospodarstwie znajdują się ciągnik oraz maszyny do uprawy pola i zbioru siana, m.in.: dwuskibowy pług, siewnik, brona, agregat przedsiewny.

View the embedded image gallery online at:
http://eul.grzybow.pl/kursy/nasi-gospodarze/38-ewa-i-peter-stratenwerth?tmpl=component&print=1&layout=default#sigFreeIdfdabd81318

Ewa i Peter prowadzą dwie przetwórnie: serowarnię, w której produkują dojrzewający ser żółty (3 odmiany: kozi, krowi oraz kozio-krowi) oraz piekarnię. Do produkcji sera wykorzystują wyłącznie mleko z gospodarstw ekologicznyh, w tym głównie od własnych zwierząt. Rocznie produkują około 1 tony sera. W piekarni natomiast tygodniowo wypiekanych jest około 1000 bochenków chleba razowego: żytniego na zakwasie, orkiszowego, słonecznikowego. Przy piekarni znajduje się również młyn, w którym mielone są ziarna na mąkę wykorzystywaną do wypieku. Piec chlebowy opalany jest drewnem. Produkty powstałe w gospodarstwie (głównie chleby i sery) sprzedawane są w kilkudziesięciu sklepach z żywnością ekologiczną (głównie w Warszawie i Płocku). Dodatkowo, w każdą sobotę, Peter Stratenwerth sprzedaje swoje produkty na warszawskim BioBazarze (a stanowisko jest przez wszystkie dni funkcjonowania BioBazaru). Chleby razowe, sprzedawane pod firmową nazwą „Hruby”, są znane w całej Polsce. W sumie Chleb Hruby i sery z Grzybowa co tydzień kupuje około tysiąc indywidualnych klientów.

Ewa i Peter Stratenwerth są współzałożycielami Stowarzyszenia Ekologiczno-Kulturalnego ZIARNO z siedzibą w Grzybowie. Od 1992 roku, razem ze Stowarzyszeniem, organizują warsztaty dla dzieci i młodzieży z miast i wsi, które prowadzą na terenie gospodarstwa i w piekarni. Razem angażują się społecznie w działanie organizacji zrzeszających rolników ekologicznych. Dodatkowo oboje biorą udział w wielu konferencjach, warsztatach i wyjazdach studyjnych. Od lat są także organizatorami seminarium Dobre Żniwa. Biorą też udział, zarówno jako uczestnicy, jak i prelegenci, w zjazdach Naturlandu w Monachium, targach Biofach w Norymberdze, targach Natura Food w Łodzi i wielu innych. Na wszystkie wydarzenia z chęcią zabiorą praktykantów Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego. W gospodarstwie Ewy i Petera praktykanci EUL będą mogli nauczyć się przetwórstwa mleka i zboża, hodowli bydła i kóz oraz różnego rodzaju upraw polowych.

Ewa i Peter pielęgnują w sobie wiele różnorodnych zainteresowań: założyli chór, wydają lokalną gazetkę, organizują uroczystości i spotkania dla lokalnej społeczności. Interesują się i pogłębiają swoją wiedzę w takich obszarach jak: wielokulturowość, historia, religia i filozofia, globalizacja, macierzyństwo.

Obszar, na którym leży gospodarstwo to z jednej strony bogactwo przyrody – naturalna Wisła, jej dolina i liczne wyspy („kępy”) stanowią siedlisko wielu zwierząt, zwłaszcza ptaków. Jest to część obszaru Natura 2000 „Dolina Środkowej Wisły”. Z drugiej strony to bogate dziedzictwo kulturowe: zachowane ślady osadnictwa nadwiślańskiego: polskiego, olęderskiego i niemieckiego, a także bogata kultura ludowa Ziemi Sannicko-Gąbińskiej oraz dziedzictwo Fryderyka Chopina, który odwiedzał, pięknie dziś odrestaurowany, pałac Pruszaków w Sannikach i tworzył w nim swoje inspirowane ludową muzyką dzieła.

Gospodarstwo posiada stronę internetową: www.hruby.grzybow.pl.

Kontakt:
Ewa i Peter Stratenwerth
Grzybów 1, 09-533 Słubice k. Płocka
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. kom: 606 805 900