Gospodarstwo Państwa Dublerów znajduje się we wsi Miniewicze w gminie Zabłudów w województwie podlaskim.

Joanna i Frank to polsko-szwajcarskie małżeństwo, które zasady rolnictwa ekologicznego poznawało w Szwajcarii. Oboje pochodzą z „miasta”, zawodu rolnika uczyli się od podstaw już jako dorośli. Joanna, po skończonych studiach filologii germańskiej, spędziła 4 lata w Szwajcarii. Tam uczyła się rolnictwa biologiczno-dynamicznego w szkole zorganizowanej przez rolników. Nauka była w dużej mierze nastawiona na zdobycie praktycznej wiedzy.

Co roku uczeń zmieniał gospodarstwo, w którym pracował, raz w miesiącu organizowane były spotkania klasy (za każdym razem w innym gospodarstwie biologiczno-dynamicznym). Ukończenie tej szkoły pozwoliło jej poznać trudne życie rolnika od podstaw, zdobyć wiedzę i umiejętności konieczne w prowadzeniu gospodarstwa. Frank ukończył szkołę państwową, uczącą rolnictwa konwencjonalnego. Jednak pracę na roli rozpoczął w gospodarstwie ekologicznym w pobliżu Berna, gdzie spędził 7 lat. W ostatnich latach swojej pracy w tym gospodarstwie wyszkolił w zawodzie rolnik dwóch czeladników. Po ukończeniu szkół oboje przeprowadzili się do Polski i od roku 2000 zaczęli gospodarzyć metodami ekologicznymi we własnym gospodarstwie. Kontrolę gospodarstwa przeprowadza jednostka certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o.

View the embedded image gallery online at:
http://eul.grzybow.pl/kursy/nasi-gospodarze/29-joanna-wozniak-dubler-i-frank-dubler?tmpl=component&print=1&layout=default#sigFreeId64ba202574

Gospodarstwo obejmuje około 17 hektarów. Na tym obszarze znajdują się: las, podmokłe łąki i pastwiska, liczne zadrzewienia i zakrzaczenia śródpolne oraz grunty orne. Uprawiane są w nim w płodozmianie mieszanki zbożowo–strączkowe z przeznaczeniem na paszę, mieszanki traw z roślinami motylkowymi oraz cała gama warzyw: m. in. marchew, pietruszka, pasternak, seler, por, brokuł, kapusta biała i czerwona, jarmuż, burak, cebula, dynia, cukinia, pomidor, ogórek, ziemniak, szpinak, rzodkiewka, sałata, fasola szparagowa.

Prowadzony jest również chów 6 krów. Krowy wykorzystywane są jako mamki. Zwierzęta utrzymywane są w oborze wolnostojącej, przede wszystkim jako źródło nawozu naturalnego. Dodatkowo utrzymywane jest także stado kur niosek.

W gospodarstwie wypiekany jest też chleb na własne potrzeby. Z nadwyżek warzyw robione są przetwory na zimę. Produkty gospodarstwa są dostarczane dwa razy w tygodniu do klientów indywidualnych oraz sklepów z żywnością ekologiczną w Białymstoku.

Gospodarstwo Państwa Dublerów położone jest na obrzeżu Puszczy Knyszyńskiej.  Około 100  metrów od budynków gospodarstwa ma swoje gniazdo orlik krzykliwy.W pobliżu znajdują się powszechnie znane ze swoich walorów przyrodniczych i krajobrazowych: Puszcza Białowieska (około 50 km), oraz Bagna Biebrzańskie (w podobnej odległości). Oba obszary są objęte ochroną jako parki narodowe.

Do dyspozycji studentów jest pokój kilkuosobowy z łazienką w osobnym budynku. Praktyka na gospodarstwie obejmuje cały okres wegetacyjny (7 miesięcy) we wszystkich działach gospodarstwa (najwięcej w warzywnictwie): od siewu do zbioru - od rąbania do gotowania. Inne ustalenia po uzgodnieniu z gospodarzami.

Gospodarze biegle mówią po niemiecku i francusku.

Informacje organizacyjne:

Minimalny czas praktyk to 3 miesiące, preferowany cały sezon w gospodarstwie. W gospodarstwie praktyki może odbywać jednocześnie 3 praktykantów.

Do dyspozycji praktykantów jest oddzielne mieszkano z łazienką i aneksem kuchennym oraz w razie potrzeby domek bez łazienki. Dostęp do internetu tylko przy domu gospodarzy.

Kontakt:
Joanna i Frank Dublerowie
Miniewicze 1, 10-060 Zabłudów
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. 886 098 168 (Frank)