Gospodarstwo ekologiczne „Ogródek św. Izydora” jest położone częściowo w woj. warmińsko-mazurskim, a częściowo w woj. podlaskim i składa się z dwóch działek o łącznej powierzchni 10,34 ha.
Siedziba gospodarstwa znajduje się obecnie w woj. warmińsko-mazurskim w miejscowości Stare Juchy.


Swoją działalność jako gospodarstwo rozpoczęliśmy w 2005 roku, a certyfikację gospodarstwa i przejście na ekologiczne metody uprawy w 2007 r. Gospodarstwo certyfikuje się w Jednostce Certyfikującej Ekogwarancja.
Od roku 2009 prowadzimy sprzedaż bezpośrednią warzyw, owoców i przetworów z gospodarstwa, głównie do klientów indywidualnych oraz grup zorganizowanych (kooperatyw spożywczych) w kilku różnych miastach (Ełk, Suwałki, Białystok, Warszawa). Podstawą naszej wiedzy rolniczej jest wychowanie na wsi, studia przyrodnicze z ochrony środowiska  i studia rolnicze oraz literatura i nieustanne eksperymenty uprawowe we własnym gospodarstwie.
Do tej pory gospodarstwo prowadziło produkcję roślinną mieszaną – głównie warzywa (bardzo różnorodne uprawy – kilkadziesiąt różnych gatunków i odmian warzyw: liściowych, dyniowatych, korzeniowych i innych), trochę ziół, owoce – głównie krzewy jagodowe (porzeczki, maliny, aronia, czarny bez i inne) oraz w ramach wzbogacenia płodozmianu, także zboża (m.in. orkisz, proso, gryka) i użytki zielone.
W ciągu ostatnich 3 lat uprawy były prowadzone na nieco mniejszą skalę z uwagi na zaangażowanie w budowę domu w naturalnej technologii straw-bale (słomiano-glinianej). Budowę udało się ukończyć w 2016 r.

View the embedded image gallery online at:
http://eul.grzybow.pl/kursy/nasi-gospodarze/100-sylwia-i-sebastian-romatowscy?tmpl=component&print=1&layout=default#sigFreeId5fae7ce117


Budynek jest aktualnie siedzibą gospodarstwa. W budynku, poza mieszkaniem gospodarzy, znajdują się pokoje gościnne oraz sala do prowadzenia zajęć edukacyjnych. W 2017 r. gospodarstwo planuje rozpoczęcie działalności agroturystycznej i prowadzenie zajęć z edukacji ekologicznej dla uczniów szkół z regionu.
Gospodarstwo nie zatrudnia żadnych stałych pracowników – jednak w sezonie uprawowym korzysta z dorywczej pomocy sąsiedzkiej oraz wsparcia rodziny w okresie największego spiętrzenia prac.

W sezonie 2018 planujemy w gospodarstwie następujące działania:

Chcielibyśmy przyjąć praktykantów, ponieważ widzimy ogromną potrzebę popularyzacji metod rolnictwa ekologicznego. Uważamy, że prawdziwych gospodarstw ekologicznych produkujących na sprzedaż jest ciągle bardzo mało i na przykład w naszej okolicy brak jest rolników, z którymi można by współpracować w zakresie wspólnej sprzedaży i organizacji dostaw.
Na potrzeby studentów jesteśmy w stanie przeznaczyć jeden moduł mieszkalny w pokojach gościnnych - składający się z pokoju dziennego, łazienki z WC, umywalką i prysznicem oraz z dodatkowego pokoju na piętrze (łącznie jest to około 40 m2). Z racji tego, że obiekt jest świeżo oddany do użytku, nie posiada jeszcze pełnego wyposażenia, a tylko podstawowe, ale wystarczające do zamieszkania (łóżka z materacem, pościel, stolik, krzesła itp.). Wyposażenie to będzie systematycznie uzupełniane w sezonie wiosennym. Jesteśmy w stanie udostępnić do korzystania nasz internet – mobilny, ale jego dostępność nie będzie pełna (tylko kilka dni w tygodniu).
Ilość studentów przede wszystkim ograniczona jest liczbą dostępnych pomieszczeń – możemy przyjąć tylu, ilu wyrazi zgodę na mieszkanie razem w tym jednym module i zaakceptuje standard wyposażenia. W sezonie wiosennym i jesiennym jesteśmy w stanie – jeśli zajdzie taka potrzeba – udostępnić jeszcze jeden taki moduł, dla większego komfortu praktykantów, ale w sezonie letnim nie będzie to możliwe z uwagi na obecność gości.
Chcielibyśmy zaproponować praktykę o długości co najmniej 3 miesięcy – uprawy warzywne mają dość mocno zróżnicowaną specyfikę prac w sezonie i krótsze praktyki nie pozwolą na podstawowe nawet zapoznanie się z organizacją pracy w gospodarstwie. Optymalny okres praktyk, to jeden cały sezon wegetacyjny od wiosny do jesieni. Problemem może być jednak fakt, że w okresie wiosennym (do końca czerwca) gospodarze pracują jako nauczyciele i w niektóre dni tygodnia będą poza gospodarstwem.
Oprócz działań rolniczych możemy służyć studentom wiedzą w zakresie metod naturalnego budownictwa, rękodzieła (wiklina, ceramika) oraz organizacji działań w zakresie edukacji ekologicznej.
Dla osób, które zdecydują się na pozostanie w naszym gospodarstwie na cały sezon wegetacyjny, możemy zaproponować realizację praktyk na zasadzie samodzielnego prowadzenia przez studenta własnego ogrodu eksperymentalnego pod nadzorem rolnika na terenie naszego gospodarstwa i udział w sprzedaży plonów w ramach naszej sieci dostaw. W przypadku krótszych praktyk nie jest to możliwe, gdyż nie możemy zapewnić opieki nad ww. ogrodem w sytuacji nieobecności studenta ani zbierać plonów za niego.
Liczba osób w naszym gospodarstwie domowym jest zmienna: 1-3 osoby, standardowo dwie. Dodatkowo w okresie letnim spodziewamy się gości w kwaterach agroturystycznych. Prowadzimy dość skomplikowany model żywienia (dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna dla części domowników). W dużej części spożywamy produkty z własnego gospodarstwa. Jesteśmy w stanie zapewnić dietę wegetariańską, ale sami spożywamy okazjonalnie mięso.

Informacje organizacyjne:

Minimalny czas praktyk to 3 miesiące. W sezonie 2018 ze względu na potrzebę wykończenia domu przyjmujemy na praktyki od czerwca. Maksymalnie możemy przyjąć 4 osoby na praktyki w jednym czasie, jednak optymalna liczba praktykantów to 2 osoby.

Dostępny Internet mobilny (z limitem) przez wi-fi. Liczba miejsc w mieszkanku, które składa się z sypialni na poddaszu, pokoju dziennego z aneksem kuchennym i łazienką na parterze - maksymalnie 4.

Adres:

Sylwia i Sebastian Romatowscy
ul. Jeziorna 13a,
19-330 Stare Juchy
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Tel. Sebastian: 693-534-750, Sylwia: 609-240-769