logo-erasmus2veluxmini

ziarno-mini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gospodarstwo państwa Wagnerów zajmuje powierzchnię 8,97 ha i jest położone we wsi Lubnów w gminie Ziębice na Dolnym Śląsku. W uprawach dominują: warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszka, pasternak, ogórki gruntowe, pomidory, papryka, dynia bezłuskowa, dynia Hokkaido, dynia karowita, fasola czerwona augusta, topinambur), zioła oraz owoce (aronia, malina, czarna porzeczka, truskawka).

Uprawiane są również zboża (pszenica ozima i jara, żyto, jęczmień, owies bezłuskowy, orkisz, proso i gryka). Inwentarz żywy stanowią dwa koniki polskie oraz stado 50 kur niosek, a przekompostowany obornik od tych zwierząt stanowi bazę nawozową gospodarstwa. Dodatkowym źródłem azotu w zbożach są wsiewki koniczyny.

Krystyna i Robert mają bogate doświadczenia edukacyjne. Od kilku lat współpracują z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, przyjmując studentów na praktyki. Dodatkowo, w każdą pierwszą niedzielę miesiąca (od maja do października), organizują u siebie spotkania otwarte dla tych wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się więcej o ekologicznym gospodarowaniu i obejrzeć pracę w samym gospodarstwie. Każde spotkanie obejmuje część wykładową (czasem opatrzoną oprawą artystyczną – np. koncert na misach tybetańskich i gongach), kiedy to sami gospodarze lub zaproszeni goście omawiają wybrany temat. Potem następuje obiad, po którym odwiedzający gospodarstwo mogą zakupić oferowane ekologiczne produkty.

 

Kolejną praktykowaną formą sprzedaży bezpośredniej, stanowiącej jednocześnie formę jego promocji, są cotygodniowe dostawy skrzynek z produktami z gospodarstwa bezpośrednio do mieszkańców Wrocławia. Gospodarze dowożą towar do około 50 klientów. Ostatnim kanałem zbytu produktów, który wypracowali sobie Wagnerowie, to restauracje slow food i sklepy, również z Wrocławia oraz uczestnictwo w lokalnych biobazarach czy jarmarkach. Główną motywacją gospodarzy do przyjmowania praktykantów – studentów Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego jest chęć przekazywania zdobytej wiedzy z zakresu prowadzenia gospodarstwa metodami ekologicznymi. Gospodarze z chęcią nauczą praktykanta rozróżniania roślin uprawnych i dziko rosnących, przekażą wiedzę na temat uprawy roli, obsługi maszyn i logistyki sprzedaży bezpośredniej.

Od roku 2009 gospodarstwo jest członkiem Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC). Robert Wagner już od 30 lat, jako naczelnik ochotniczej straży pożarnej, aktywnie bierze udział we wszelkich lokalnych inicjatywach. Krystyna prowadzi tradycyjną kuchnię małopolską i kuchnię wschodnią (np. tradycyjne pierogi z ziemniakami podawane z sosem grzybowym), co wynika z pochodzenia samych gospodarzy.

Gospodarstwo jest bardzo atrakcyjnie położone: znajduje się 7 km od Paczkowa, jednego z niewielu miast w Europie z tak dobrze zachowanymi średniowiecznymi murami obronnymi, około 30 km od nie mniej pięknej Nysy i w podobnej odległości od Kotliny Kłodzkiej z jej licznymi historycznymi i przyrodniczymi atrakcjami. W odległości kilku kilometrów znajdują się też 3 duże jeziora, stanowiące atrakcyjne kąpieliska i siedlisko licznych gatunków ptaków. Bliskość granicy czeskiej (około 15 km) pozwala także na odwiedzenie pięknego pasma gór Jeseniki w tym kraju.

Kontakt:
Krystyna i Robert Wagner
Lubnów 10, 57-220 Ziębice
tel. 691 146 844

Dane kontaktowe

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Grzybów 1/2, 09-533 Słubice

tel./fax: (24) 277 89 63
tel. kom.: 606 805 900

e-mail: eul@grzybow.pl

Idea

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX wieku w małym rolniczym kraju skandynawskim. Genialny Grundtvig, który dla swoich rodaków – Duńczyków, jest równie ważny jak inny jego krajan - Hans Christian Andersen, zaproponował formę edukacji dorosłych, którą nazwał FolkHøjskole.