logo-erasmus2veluxmini

ziarno-mini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gospodarstwo Ośrodka Readaptacji Stowarzyszenia Solidarni „PLUS” EKO „Szkoła życia” znajduje się w Wandzinie w gminie Przechlewo w województwie pomorskim. Powierzchnia użytków rolnych gospodarstwa to 6,33 ha.

Obecnie w gospodarstwie uprawiane są warzywa (w tym w tunelach foliowych: papryka, ogórki, rzodkiewka, pomidory) oraz uprawy gruntowe: marchew, cebula, kapusta pekińska, buraki, brokuł, seler, pietruszka, dynia, cukinia, koper włoski, jarmuż, por i zioła - majeranek, lubczyk, tymianek, bazylia, mięta pieprzowa. Warzywa zajmują powierzchnię 0,65 ha i są wykorzystywane do przygotowywania posiłków dla podopiecznych w kuchni ośrodka. Ponieważ na terenie ośrodka hodowane są również zwierzęta, część areału stanowią łąki z mieszanką traw pastewnych (2,26 ha). Resztę stanowi rozproszony sad: jabłonie, śliwy i grusze, w tym szkółka starych wysokopiennych i mrozoodpornych drzew owocowych jabłoni, śliw i grusz oraz krzewy: pigwowiec japoński, porzeczka czarna i czerwona. Powierzchnia owocowej części gospodarstwa wynosi 3,42 ha.

W ramach gospodarstwa ekologicznego prowadzona jest także hodowla zwierząt: trzody chlewnej (stan średnioroczny – 70 sztuk, rasa ojcowska Duroc – o mięsnym kierunku użytkowania), bydła mięsnego (stan średnioroczny – 6 sztuk, rasa: ZB – Polska czarno–biała), drobiu (stan średnioroczny – 250 sztuk, rasy: zielononóżka kuropatwiana i karmazyn, o nieśnym i mięsnym kierunku użytkowania) oraz kóz (stan średnioroczny – 6 sztuk, rasa: "bezrasowe – użytkowe", o użytkowaniu rekreacyjnym).

{gallery}gospodarze/solidarni{gallery}

Gospodarstwo prowadzone jest głównie w celu zapewnienia samowystarczalności żywieniowej Ośrodka Readaptacji Stowarzyszenia Solidarni „PLUS” EKO „Szkoła Życia” w Wandzinie w zakresie mięsa i roślin. Dodatkowo, na terenie ośrodka prowadzona jest suszarnia i przetwórnia owoców i warzyw, w której przy zachowaniu zasad zgodnych z systemem HACCP, suszone i konserwowane są płody gospodarstwa. W przetwórni produkowane są do sprzedaży bezpośredniej: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pigwowca, suszone są jabłka, gruszki i śliwki. Wszystkie wymienione wyżej produkty objęte są certyfikacją ekologiczną. W sprzedaży bezpośredniej zbywane są także sadzonki drzew owocowych pochodzące z działalności szkółkarskiej ośrodka.

Pracownicy ośrodka raczej sporadycznie biorą udział w konferencjach o tematyce ekologicznej czy stricte rolniczej. Są to wyłącznie spotkania informacyjne organizowane przez Państwowy Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku czy też Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Człuchowie. Bardzo często natomiast udzielają się na ogólnopolskich konferencjach (są także ich organizatorami) o tematyce uzależnień i HIV/AIDS, gdzie prezentują swoje doświadczenia łączące programy terapeutyczne leczenia uzależnień z działalnością ekologiczną (poprzez ergoterapię). Przykładowe spotkania to: Nowe trendy w leczeniu uzależnień, konferencje z okazji Światowych Dni AIDS i inne związane z działaniami profilaktycznymi w zakresie zapobiegania patologiom społecznym, wykluczeniu społecznemu, profilaktyce uzależnień i HIV/AIDS.  

Zakres programu stażowego może objąć następujące bloki tematyczne:
A) Szkółkarstwo:

  • Dokumentacja, wymagania, przepisy, rozporządzenia, dyrektywy UE, PIORiN
  • Podstawy wiedzy w zakresie starych wysokopiennych i mrozoodpornych drzew owocowych
  • Przygotowanie terenu/podkładka/nawożenie
  • Szczepienie/okulizacja
  • Zabiegi pielęgnacyjne i ochrony roślin
  • Sprawozdawczość

B) Warzywnictwo:

  • Dokumentacja, wymagania, przepisy, rozporządzenia, dyrektywy UE, PIORiN
  • Pozyskiwanie materiału siewnego
  • Dobór odmian warzyw do klas gleby
  • Zabiegi pielęgnacyjne i ochrony roślin
  • Sprawozdawczość

C) Hodowla zwierząt (głownie: trzoda chlewna, bydło, drób):

  • Dokumentacja, wymagania, przepisy, rozporządzenia, dyrektywy UE, WIJHARS
  • Żywienie – łańcuch pokarmowy
  • Dobór pasz
  • Kojarzenie zwierząt
  • Planowanie i rozwój hodowli
  • Zabiegi pielęgnacyjne zwierząt oraz pomieszczeń inwentarskich
  • Sprawozdawczość

D) Przetwórstwo ekologiczne:

  • Dokumentacja, wymagania, przepisy, rozporządzenia, dyrektywy UE, HACCP
  • Proces technologiczny suszenia owoców i warzyw (metody tradycyjne)
  • Produkcja syropu z mniszka lekarskiego i syropu z pigwowca
  • Sprawozdawczość

E) Odnawialne źródła energii – ekologiczne systemy grzewcze:

  • Biomasa
  • Kolektory słoneczne

F) Mechaniczno – biologiczna oczyszczalnia ścieków:

  • System ekologicznego oczyszczania ścieków  

G) Ścieżka edukacyjno – ekologiczna im. Przemysława Czajkowskiego (zwiedzanie edukacyjne):

  • Zespół Pałacowo – Parkowy w Wandzinie  
  • Pomniki przyrody
  • Stanowiska żurawia
  • Platforma widokowa
  • Unikatowe okazy flory (np. cykuta)
  • Jeziorko polodowcowe.

Dodatkowo ośrodek jest w stanie zapewnić praktykantom styczność z procesem terapeutycznego leczenia uzależnień w kontekście realizacji programów ekologicznych.

„Nasze gospodarstwo objęte jest certyfikacją ekologiczną od 2008 roku. Jednostką certyfikującą jest AGRO BIO TEST. Nie należymy do żadnego zrzeszenia eko-rolników, jedyną formą współpracy z eko-rolnikami jest ewentualny coroczny obrót ekologicznym materiałem siewnym, usługowe ekologiczne suszenie owoców, doradztwo – wymiana doświadczeń.     

Działalność ekologiczna EKO „Szkoły Życia” w Wandzinie była wielokrotnie nagradzana, m.in. byliśmy najlepszym gospodarstwem ekologicznym w województwie pomorskim w latach 2008 – 2011, IV najlepszym gospodarstwem ekologicznym w Polsce w roku 2011. Dowodem uznania dla całokształtu naszej działalności z zakresu ekologii i ochrony środowiska było przyznanie naszemu ośrodkowi nagrody głównej „Bursztynowego Mieczyka im. Macieja Płażyńskiego” w roku 2012.

Przetwórnia i suszarnia owoców i warzyw została  wyróżniona w roku 2010 na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej EKOGALA za produkcję syropu z mniszka lekarskiego oraz w 2014 roku w konkursie „Pomorskie Smaki” na Jarmarku św. Dominika w Gdańsku na najlepsze produkty tradycyjne województwa pomorskiego” – mówi Dariusz Skwierawski, sekretarz i pełnomocnik Ośrodka Readaptacji Stowarzyszenia Solidarni „PLUS” EKO „Szkoła Życia” w Wandzinie.

Ośrodek w Wandzinie otoczony jest lasami i licznymi jeziorami. Leży w odległości zaledwie 15 km od Charzykowych – centrum żeglarstwa i innych sportów wodnych oraz od zachodniej granicy Parku Narodowego „Bory Tucholskie”. Nieco ponad 10 km dzieli go od 15-tysięcznego Człuchowa, a niecałe 20 km od 40-tysięcznych Chojnic.

Kontakt:
Dariusz Skwierawski
Wandzin 1, 77–300 Człuchów
tel. 59 8323413, 788 257 942, fax. 59 8491142

Dane kontaktowe

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Grzybów 1/2, 09-533 Słubice

tel./fax: (24) 277 89 63
tel. kom.: 606 805 900

e-mail: eul@grzybow.pl

Idea

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX wieku w małym rolniczym kraju skandynawskim. Genialny Grundtvig, który dla swoich rodaków – Duńczyków, jest równie ważny jak inny jego krajan - Hans Christian Andersen, zaproponował formę edukacji dorosłych, którą nazwał FolkHøjskole.