logo-erasmus2veluxmini

ziarno-mini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wspólnie z żoną Małgorzatą, od 1983 roku Piotr Hillar prowadzi metodami ekologicznymi 30-hektarowe gospodarstwo, położone we wsi Tuczki w gminie Rybno na południowym krańcu województwa warmińsko-mazurskiego. Należą do pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce.

Byli w grupie pierwszych 27 rolników ekologicznych, którym w roku 1990 przyznano atesty Stowarzyszenia EKOLAND. Ich pierwszym nauczycielem był Julian Osetek, później byli to różni rolnicy ekologiczni z Niemiec. Państwo Hillarowie mają jedną córkę.

Gospodarstwo oraz młyn od samego początku atestowane są przez AGRO BIO TEST. Początkowo Piotr i Małgorzata hodowali bydło mleczne i opasy oraz uprawiali żyto, pszenicę, grykę, proso, buraki pastewne, ziemniaki i koniczyny z trawami z przeznaczeniem na pasze dla bydła oraz warzywa: marchew, pietruszkę, buraczki czerwone, pory.

„Na początku lat 90-tych, kiedy były problemy ze sprzedażą mleka, robiliśmy przetwory: masło i twarogi. Były one sprzedawane na kiermaszu w Warszawie przy ul. Grójeckiej 75. W ofercie handlowej mieliśmy również warzywa i mąki mielone w naszym młynie, który wcześniej należał do mojego ojca, a przed wojną do stryja” – wspomina Piotr.

W późniejszych latach państwo Hillarowie zajęli się hodowlą kurczaków ekologicznych na mięso i hodowlą niosek. Te produkty również były sprzedawane w Warszawie, w sieci sklepów ekologicznych. We wszystkich pracach pomagali im praktykanci zarówno z Polski, jak i z innych krajów (Niemcy, Litwa). Z niektórymi utrzymują kontakt do dzisiaj.

Obecnie w gospodarstwie państwa Hillarów można spotkać 20 kur niosek, a sezonowo również małe stado gęsi. Produkcja roślinna obejmuje natomiast: żyto, grykę, pszenicę oraz soczewicę. Na szczególną uwagę zasługuje funkcjonujący na terenie gospodarstwa ekologiczny młyn wodny. W młynie mielone jest jedynie ziarno ekologiczne z przeznaczeniem na mąki razowe: pszenną, orkiszową, żytnią i gryczaną. Maszyny w młynie są poruszane silnikami elektrycznymi, ale prąd jest własny, z małej elektrowni wodnej, która współpracuje z siecią elektroenergetyczną. To właśnie energia odnawialna jest obecnie głównym przedmiotem zainteresowania Piotra.

W gospodarstwie prowadzona jest również agroturystyka. Do dyspozycji gości są 3 komfortowo wyposażone pokoje, przystosowane do całorocznego wynajmu. Jest to oferta dla osób, które cenią sobie piękno, ciszę i spokój, które z powodzeniem można również znaleźć we wsi, w której znajduje się gospodarstwo.

Państwu Hillarom nie jest obca sprzedaż bezpośrednia. Obecnie w swojej ofercie mają ekologiczne mąki razowe. Większość produkcji młyńskiej sprzedawana jest hurtowo, ale czasem można ich również spotkać na różnych kiermaszach ekologicznych. Sprzedaż prowadzona jest też przez Internet.

„Wszystkim zainteresowanym uczniom, którzy zagoszczą w naszych progach, możemy przekazać swoją wiedzę ekologiczną i zarazić ‘ekobakcylem’. Chcemy nauczyć nowoczesnego podejścia do ‘eko’ biznesu. Jesteśmy przekonani, że małe i ‘eko’ jest piękne i  jest przyszłością - mówi Piotr.               

Gospodarstwo otacza malownicze pojezierze oraz szereg miasteczek pogranicza mazowiecko-warmińskiego: Lidzbark Welski, Nowe Miasto Lubawskie, Brodnica czy też Nidzica, z jej krzyżackim zamkiem i Olsztynek, z bardzo ciekawym skansenem tradycyjnego budownictwa wiejskiego. Niecałe 70 km dzieli je od stolicy regionu – Olsztyna.

Kontakt:
Małgorzata i Piotr Hillarowie
Tuczki 35, 13-220 Rybno
www.eko-hillar.pl

Dane kontaktowe

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Grzybów 1/2, 09-533 Słubice

tel./fax: (24) 277 89 63
tel. kom.: 606 805 900

e-mail: eul@grzybow.pl

Idea

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX wieku w małym rolniczym kraju skandynawskim. Genialny Grundtvig, który dla swoich rodaków – Duńczyków, jest równie ważny jak inny jego krajan - Hans Christian Andersen, zaproponował formę edukacji dorosłych, którą nazwał FolkHøjskole.