logo-erasmus2veluxmini

ziarno-mini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekologiczne gospodarstwo Ekorab Bogdana i Elżbiety znajduje się w Jasieniu w gminie Staszów w województwie świętokrzyskim. Gospodarstwo certyfikowane jest od roku 2004 przez  Ekogwarancję  PTRE i posiada numer 1070.

Całkowita powierzchnia gospodarstwa to 16,5 ha, z czego użytkowane rolniczo jest  14,27 ha. Resztę stanowi las i nieużytki wykorzystywane jako pastwiska. W produkcji roślinnej znajdziemy tu cały przekrój różnorodnych zbóż (orkisz, płaskurka, samopsza, proso, gryka), ponadto uprawiane są: ziemniak, wyka,  lucerna na siano i nasiona, lędźwian z owsem, lnicznik, amarantus, len, marchew, fasola. Wśród upraw owocowych są natomiast: aronia, malina, czarna porzeczka i przydomowy sad.

W gospodarstwie są dwie krowy rasy jersey. Mleko, masło, ser twarogowy i podpuszczkowy przeznacza się na potrzeby własne i do sprzedaży bezpośredniej. Jest też około 70 kur ras zielononóżka, żółtonóżka i innych. Hoduje się je w większości na potrzeby własne, a nadwyżka produkcji trafia do sprzedaży bezpośredniej. Państwo Chara mają bogate doświadczenie w tego rodzaju sprzedaży. Aż około 70 % plonów sprzedawane jest właśnie w taki sposób. Dalsze 20 % plonów użytkowanych przeznaczanych jest na potrzeby własne, a około 10 % dla turystów odwiedzających gospodarstwo. Gospodarstwo daje możliwość zapoznania się z procesem przetwarzania zbóż. Używane są do tego celu proste maszyny, wytwarzające mąki, kasze, płatki oraz chleb. Z lnu wyciskany jest olej, a z wytłoczyn robi się mąkę lnianą. Lnicznik w całości przeznaczony jest na olej, a wytłoczyny są dobrym wysokobiałkowym dodatkiem pasz dla drobiu i krów. Z gryki i prosa natomiast robi się kaszę, mąkę i płatki. Amarantus sprzedawany jest w postaci ziarna i mąki. Należy podkreślić, że cały proces przerobu zbóż odbywa się w gospodarstwie na własnych maszynach, co powoduje, że gospodarze są kopalnią wiedzy na temat przetwarzania i wykorzystywania zbóż w codziennej kuchni. Raz w miesiącu państwo Chara dowożą również swój towar do klientów z Kielc i Krakowa. Czasem wysyła się go też pocztą tradycyjną.

Gospodarze biorą aktywny udział w działalności społecznej. Są członkami Europejskiej Sieci Kulinarnej - Oddziału Świętokrzyskiego, Lokalnej Organizacji Turystycznej Czym chata bogata, Bractwa Jakubowego przy Szlaku Jakubowym Sandomierz – Kraków. Współpracują ściśle z Międzynarodową Koalicją dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC). Dzięki różnym wizytom studyjnym, Bogdan i Elżbieta zwiedzili Łotwę, Austrię, Niemcy i Włochy - poznając tam tradycje rolnicze i kulinarne, małe przetwórstwo i funkcjonowanie gospodarstw ekologicznych. W Polsce bywali na krajowych dożynkach ekologicznych w Przysieku. Obecnie biorą udział w organizacji ekologicznych dożynek województwa świętokrzyskiego. Co roku uczestniczą w pielgrzymce rolników ekologicznych do Częstochowy. Biorą czynny udział w lokalnych kiermaszach, dożynkach i innych imprezach, promując na własnym stoisku żywność ekologiczną. Wspólnie z Wawelską Kooperatywą Społeczną organizują w Krakowie spotkania promujące zdrowy styl życia.
Dzięki Ośrodkowi Doradztwa Rolniczego biorą udział w szkoleniach i warsztatach związanych z rolnictwem ekologicznym. Gospodarstwo przygotowało też własną ofertę edukacyjną dla dzieci i młodzieży pt. „Młodzież w tradycji wsi” oraz „Zielona wieś”. Zapraszają dzieci i młodzież do siebie na warsztaty i spotkania, podczas których promują rolnictwo tradycyjne i ekologiczne, zwyczaje i tradycje wsi świętokrzyskiej, pokazują stare narzędzia i maszyny oraz tradycyjne przetwórstwo przydomowe. Rozwijane są także umiejętności rozpoznawania roślin, uczestnicy mają też możliwość kontaktu ze zwierzętami. Gospodarze spotykają się też z innymi rolnikami, rozmawiając o problemach dotyczących rolnictwa ekologicznego.

Praktykantom zostanie zapewniony udział we wszystkich wyjazdach na konferencje, spotkania, imprezy regionalne i w ramach sprzedaży bezpośredniej. Gospodarze liczą też na ich pomysły, dotyczące ciekawych spotkań, warsztatów i konferencji w gospodarstwie.

„Moja wiedza pochodzi z bezpośredniego przekazu od rodziców, obserwacji roślin, zwierząt, gleby, przyrody, i wyciągania wniosków z tych obserwacji. Ważna dla mnie jest też wiedza książkowa, rozmowy z innymi rolnikami i informacje z Internetu. Poza uprawą i hodowlą zwierząt, znamy się dobrze na przetwórstwie zbóż, tłoczeniu oleju, kiszeniu kapusty i ogórków, suszeniu owoców i ziół, pieczeniu chleba na zakwasie, wyrobie masła, sera twarogowego i podpuszczkowego. Dodatkowo zajmujemy się agroturystyką. Wspólnie z żoną chcemy całą naszą wiedzę przekazać chętnym do poznania pracy w tradycyjnym rolnictwie ekologicznym. Praktykanci nauczą się też jak naprawić tynk, dach, ogrodzenie czy wybudować prosty budynek, poznają budowę maszyn rolniczych i sposoby ich napraw. Dowiedzą się, jakie drewno na widły, jakie na siekierę, a jakie na grabie. Poznają sprawy związane z przyjmowaniem turystów (przygotowanie pokoju i łazienki, posiłki, formalności i kontakt z nimi). Chcemy pokazać nasz region z jego najciekawszymi miejscami i tradycjami. Dzień w naszym gospodarstwie rozpoczynamy zazwyczaj o 6:30 obsługą zwierząt, później jest wspólne śniadanie, połączone z rozmową o pracy na cały dzień i innych sprawach. Obiad jest około godz. 15:00, a kolacja o 20:00. Inaczej jednak jest zimą, kiedy jest mniej pracy, a inaczej podczas żniw czy wtedy, gdy jest nawał pracy (bywa wtedy, że dzień kończymy o północy). Są też dni wolne, które poświęcamy na różne wyjazdy i inne sprawy. Niedziela jest zawsze dniem wolnym – my przeznaczamy ją na odpoczynek, udział w mszy świętej, a po obiedzie często odwiedzamy krewnych, znajomych lub jedziemy na jakąś wycieczkę – i do tego będziemy zachęcać naszych praktykantów” - mówi Bogdan.

A jest gdzie pojechać? W odległości 2 km znajduje się jezioro Chańcza, atrakcyjne miejsce rekreacji nad wodą. Tylko 8 kilometrów jest do zabytkowego Szydłowa z zachowanymi wapiennymi murami miejskimi i układem urbanistycznym. W promieniu 50 km leżą: Baranów Sandomierski z renesansowym zamkiem, Jędrzejów – z unikalnym muzeum zegarów i archi-opactwem Cystersów oraz Kielce – ze swoimi zabytkami i atrakcjami stolicy regionu. Nie należy też zapominać o równie bliskich Górach Świętokrzyskich. Nieco tylko dalej jest do zabytkowego Sandomierza. Gospodarstwo świadczy więc usługi agroturystyczne, oferując komfortowy nocleg i znakomitą domowa kuchnię.

Gospodarstwo posiada swój profil na FB pod hasłem: EKORAB oraz stronę internetową www.ekorab.pl

Kontakt:
Bogdan i Elżbieta Chara
Jasień 59, 28-200 Staszów
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 603 560 975
tel. 601 340 206

Dane kontaktowe

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Grzybów 1/2, 09-533 Słubice

tel./fax: (24) 277 89 63
tel. kom.: 606 805 900

e-mail: eul@grzybow.pl

Idea

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX wieku w małym rolniczym kraju skandynawskim. Genialny Grundtvig, który dla swoich rodaków – Duńczyków, jest równie ważny jak inny jego krajan - Hans Christian Andersen, zaproponował formę edukacji dorosłych, którą nazwał FolkHøjskole.