OSUL2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekologiczne Gospodarstwo Opiekuńcze Fundacji Nasz Dom znajduje się we wsi Lutol Mokry w gminie Trzciel, w województwie lubuskim.

Powierzchnia użytków rolnych Gospodarstwa to 35,30 ha.

W gospodarstwie uprawiane są warzywa gruntowe i w tunelach foliowych: sałata, szczypiorek, kapusta biała, czerwona i pekińska, kalarepa, rzodkiewka, pomidory, ogórki, cebula, marchew, buraki, brokuły, seler, pietruszka naciowa i korzeniowa, dynia, cukinia, koper włoski, jarmuż, por, papryka, bazylia, mięta pieprzowa, rukola, szpinak, seler naciowy i korzeniowy, chrzan, rabarbar, fasolka szparagowa, czosnek, ziemniaki, kalafior. Warzywa zajmują powierzchnię 1,92 ha i są wykorzystywane na potrzeby własne Fundacji, a także na sprzedaż. Sprzedajemy na stoiskach warzywnych w dwóch sklepach Fundacji: w Zbąszyniu i w Czerwonaku k/Poznania. Na terenie gospodarstwa hodowane są również zwierzęta: bydło rasy Hereford (obecnie 26 szt.) o mięsnym kierunku użytkowania oraz kury nioski (50 szt.). Bydło ma do dyspozycji łąki i pastwisko, których powierzchnia wynosi 13,89 ha, a kury wybieg i nowy kurnik. Część areału zajmują sady starych odmian drzew owocowych: jabłoni, grusz, śliw i czereśni, a także mała plantacja dzikiej róży (0,65 ha). Powierzchnia owocowej części gospodarstwa wynosi 5,45 ha. W jednym z sadów jest pasieka. Sady były zakładane w latach 1995-2005. Obecnie wchodzą w pełnię owocowania choć przemiennie. Pozostałą powierzchnię użytków rolnych stanowią uprawy paszowe i zbożowe takie jak: żyto, pszenica, seradela, wyka, facelia, mieszanki traw z roślinami motylkowymi. W skład gospodarstwa wchodzą także laski i zadrzewienia, które dostarczają opału i są niezastąpioną częścią pięknego krajobrazu. Ogólna powierzchnia Gospodarstwa to przeszło 42 ha.

W ramach gospodarstwa funkcjonuje przetwórnia owoców i warzyw. W ubiegłym roku wyprodukowaliśmy z własnych warzyw i jabłek ok. 5 tys. słoików takich produktów niepasteryzowanych jak: kiszona kapusta, kiszone ogórki, soki z buraków ćwikłowych i kiszonej kapusty, sałatki warzywne, ocet jabłkowy. Z wyrobów pasteryzowanych oferujemy przede wszystkim zupy i przeciery warzywne oraz ocet i mus jabłkowy. Oprócz kur wszystkie wymienione produkty objęte są certyfikacją ekologiczną. W sprzedaży bezpośredniej mamy zarówno przetwory, jak i świeże zielone warzywa oraz warzywa korzeniowe, ziemniaki i owoce.

Ekologiczne Gospodarstwo Opiekuńcze Fundacja Nasz Dom prowadzone jest w celu zapewnienia zdrowego pożywienia uczestnikom programów. Osiągnęliśmy samowystarczalność żywieniową. Zapewniamy miejsca do nauki pracowania, tzn. nauki poprawnego i rzetelnego wykonywania pracy. Gospodarstwo jest warsztatem pracy dla społecznie i zawodowo wykluczonych: dorosłych osób z autyzmem, z upośledzeniem umysłowym oraz innych ludzi ze stygmatem wyobcowania społecznego, żyjących w osamotnieniu i ubóstwie. Zapewniając wsparcie i opiekę, Fundacja Nasz Dom od ponad 30 lat łączy cele gospodarcze ze społecznymi.

Możliwy zakres programu stażowego:

I) Sadownictwo

Dokumentacja, wymagania formalne i przepisy prawne krajowe i UE.
Podstawy wiedzy o starych odmianach drzew owocowych.
Urządzanie sadu: stanowisko, sadzonki, sadzenie, nawożenie.
Zabiegi pielęgnacyjne i biologiczna ochrona drzew.

II) Warzywnictwo

Dokumentacja, wymagania formalne i przepisy prawne krajowe i UE.
Pozyskiwanie materiału siewnego.
Gleba a dobór odmian.
Sąsiedztwo i następstwo roślin warzywnych i towarzyszących.
Zachwaszczenie w ogrodzie ekstensywnym i intensywnym.
Biologiczna ochrona roślin.
Zbiór i przechowywanie.
Sprzedaż – kalkulacja kosztów.

III) Hodowla bydła ras mięsnych

Dokumentacja, wymagania formalne i przepisy prawne krajowe i UE.
Ekstensywna hodowla bydła mięsnego.
Żywienie i spełnienie wymagań dobrostanu zwierząt
Kojarzenie zwierząt.
Planowanie i rozwój hodowli.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Sprawozdawczość.

IV) Przetwórstwo ekologiczne

Dokumentacja, wymagania, przepisy prawne krajowe i UE.
Zapewnienie jakości, bezpieczeństwa i higieny.
Proces technologiczny kiszonek i przetworów długiego okresu przydatności.
Produkcja konkretnych przetworów warzywnych i owocowych.
Sprawozdawczość.

V) Biologiczna oczyszczalnia ścieków

System ekologicznego oczyszczania ścieków.

VI) Ekologiczne gospodarstwo opiekuńcze a działalność pożytku publicznego, rolnicza i gospodarcza

Dokumentacja, wymagania, przepisy prawne krajowe i UE.
Samodzielna i łączona z celami społecznymi działalność rolnicza.
Zalety i wyzwania.
Działalność gospodarcza handlowa.
Sprzedaż detaliczna i hurtowa.
Wymagania formalne i niezbędne zaplecze.
Specjalizacja, inwestycje, opłacalność.
Sprawozdawczość.

Ekologiczne Gospodarstwo Opiekuńcze Fundacji Nasz Dom objęte jest certyfikacją ekologiczną od 2004 roku. Jednostką certyfikującą jest AGRO BIO TEST sp. z o.o. Działalność ekologiczna Fundacji Nasz Dom została doceniona parokrotnie. W 2019 byliśmy najlepszym gospodarstwem ekologicznym w województwie lubuskim, a następnie najlepszym w Polsce.

Informacje organizacyjne:

W praktykach w jednym czasie mogą wziąć udział maksymalnie dwie osoby. Do ich dyspozycji mogą być dwa pokoje w Nowym Domu ze wspólną łazienką i kuchnią.

Osobą do kontaktu jest Paweł Urbanowicz.

Adres: Lutol Mokry 48, 66-320 Trzciel.

Tel.: 683867674, 603781921, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polecamy nasze strony internetowe:

www.fundacjanaszdom.pl

www.facebook.com/FundacjaNaszDom

https://www.facebook.com/Sklep.NASZ.DOM

www.facebook.com/sklepnaszdomwczerwonaku

Dane kontaktowe

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Grzybów 1/2
09-533 Słubice (k. Płocka)

tel. kom.: 603 061 561

e-mail: eul@grzybow.pl

 

Idea

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX wieku w małym rolniczym kraju skandynawskim. Genialny Grundtvig, który dla swoich rodaków – Duńczyków, jest równie ważny jak inny jego krajan - Hans Christian Andersen, zaproponował formę edukacji dorosłych, którą nazwał FolkHøjskole.