logo-erasmus2veluxmini

ziarno-mini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gospodarstwo ekologiczne „Ogródek św. Izydora” jest położone częściowo w woj. warmińsko-mazurskim, a częściowo w woj. podlaskim i składa się z dwóch działek o łącznej powierzchni 10,34 ha.
Siedziba gospodarstwa znajduje się obecnie w woj. warmińsko mazurskim w miejscowości Stare Juchy.


Swoją działalność jako gospodarstwo rozpoczęliśmy w 2005 roku, a certyfikację gospodarstwa i przejście na ekologiczne metody uprawy w 2007 r. Gospodarstwo certyfikuje się w Jednostce Certyfikującej Ekogwarancja.
Od roku 2009 prowadzimy sprzedaż bezpośrednią warzyw, owoców i przetworów  z gospodarstwa, głównie do klientów indywidualnych oraz grup zorganizowanych (kooperatyw spożywczych) w kilku różnych miastach (Ełk, Suwałki, Białystok, Warszawa). Podstawą naszej wiedzy rolniczej jest wychowanie na wsi, studia przyrodnicze z ochrony środowiska  i studia rolnicze oraz literatura i nieustanne eksperymenty uprawowe we własnym gospodarstwie.
 Do tej pory gospodarstwo prowadziło produkcję roślinną mieszaną – głównie warzywa (bardzo różnorodne uprawy – kilkadziesiąt różnych gatunków i odmian warzyw: liściowych, dyniowatych, korzeniowych i innych), trochę ziół, owoce – głównie krzewy jagodowe (porzeczki, maliny, aronia, czarny bez i inne) oraz w ramach wzbogacenia płodozmianu, także zboża (m.in. orkisz, proso, gryka) i użytki zielone.
W ciągu ostatnich 3 lat uprawy były prowadzone na nieco mniejszą skalę z uwagi na zaangażowanie w budowę domu w naturalnej technologii straw-bale (słomiano-glinianej). Budowę udało się ukończyć w 2016r.


Budynek jest aktualnie siedzibą gospodarstwa. W budynku, poza mieszkaniem gospodarzy, znajdują się pokoje gościnne oraz sala do prowadzenia zajęć edukacyjnych. W 2017r. gospodarstwo planuje rozpoczęcie działalności agroturystycznej i prowadzenie zajęć z edukacji ekologicznej dla uczniów szkół z regionu.
Gospodarstwo nie zatrudnia żadnych stałych pracowników – jednak w sezonie uprawowym korzysta z dorywczej pomocy sąsiedzkiej oraz wsparcia rodziny w okresie największego spiętrzenia prac.
W sezonie 2017 planujemy w gospodarstwie następujące działania:

  • Uprawa warzyw (głównie liściowych) w tunelach foliowych (wiosna – zima)
  • Uprawa warzyw w gruncie (wiosna – jesień)
  • Uprawa ogródka ziołowego (wiosna – jesień)
  • Zbiór plonów i realizacja dostaw bezpośrednich do klientów (wiosna – zima)
  • Założenie ekologicznego ogrodu pokazowego na potrzeby działań edukacyjnych dla szkół (wiosna – lato)
  • Założenie nowej kwatery sadowniczej z różnymi odmianami drzew i krzewów owocowych (wiosna i jesień)
  • Zasiew, pielęgnacja i zbiór upraw rolniczych (zboża i użytki zielone) (wiosna – lato)
  • Pielęgnacja i zbiór owoców z istniejących plantacji jagodowych i sadowniczych (wiosna – jesień)
  • Produkcja ekologicznych przetworów z owoców: porzeczek, malin, agrestu, aronii, bzu czarnego itp.(lato)
  • Produkcja przetworów z warzyw – kiszonki, marynaty itp. (lato – jesień)
  • Udział w festynach i innych imprezach plenerowych w sezonie letnim (stoisko z produktami gospodarstwa)
  • Obsługa gości z agroturystyki (lato)
  • Organizacja imprezy plenerowej promującej gospodarstwo – na terenie gospodarstwa (lato)
  • Prowadzenie zajęć edukacyjnych dla szkół (jesień)
  • Prace wykończeniowe w budynku (gliniane tynki dekoracyjne, stolarka wykończeniowa itp.) – (wiosna)

Chcielibyśmy przyjąć praktykantów, ponieważ widzimy ogromną potrzebę popularyzacji metod rolnictwa ekologicznego. Uważamy, że prawdziwych gospodarstw ekologicznych produkujących na sprzedaż jest ciągle bardzo mało i np. w naszej okolicy brak jest rolników, z którymi można by współpracować w zakresie wspólnej sprzedaży i organizacji dostaw.
Na potrzeby studentów jesteśmy w stanie przeznaczyć jeden moduł mieszkalny w pokojach gościnnych - składający się z pokoju dziennego, łazienki z WC, umywalką i prysznicem oraz  z dodatkowego pokoju na piętrze (łącznie jest to około 40m2). Z racji tego, że obiekt jest świeżo oddany do użytku nie posiada jeszcze pełnego wyposażenia, a tylko podstawowe, ale wystarczające do zamieszkania (łóżka z materacem, pościel, stolik, krzesła itp.). Wyposażenie to będzie systematycznie uzupełniane w sezonie wiosennym. Jesteśmy w stanie udostępnić do korzystania nasz Internet – mobilny, ale jego dostępność nie będzie pełna (tylko kilka dni w tygodniu).
Ilość studentów – przede wszystkim ograniczona jest liczbą dostępnych pomieszczeń – możemy przyjąć tylu, ilu wyrazi zgodę na mieszkanie razem w tym jednym module i zaakceptuje standard wyposażenia. W sezonie wiosennym i jesiennym jesteśmy w stanie – jeśli zajdzie taka potrzeba - udostępnić jeszcze jeden taki moduł, dla większego komfortu praktykantów, ale w sezonie letnim nie będzie to możliwe z uwagi na obecność gości.
Chcielibyśmy zaproponować praktykę o długości co najmniej 3 miesięcy – uprawy warzywne mają dość mocno zróżnicowaną specyfikę prac w sezonie i krótsze praktyki nie pozwolą na podstawowe nawet zapoznanie się z organizacją pracy w gospodarstwie. Optymalny okres praktyk, to jeden cały sezon wegetacyjny od wiosny do jesieni. Problemem może być jednak fakt, że w okresie wiosennym (do końca czerwca) gospodarze pracują jako nauczyciele i w niektóre dni tygodnia będą poza gospodarstwem.
Oprócz działań rolniczych możemy służyć studentom wiedzą w zakresie metod naturalnego budownictwa, rękodzieła (wiklina, ceramika), oraz organizacji działań w zakresie edukacji ekologicznej.
Dla osób, które zdecydują się na pozostanie w naszym gospodarstwie na cały sezon wegetacyjny możemy zaproponować realizację praktyk na zasadzie samodzielnego prowadzenia przez studenta własnego ogrodu eksperymentalnego pod nadzorem rolnika - na terenie naszego gospodarstwa i udział w sprzedaży plonów w ramach naszej sieci dostaw. W przypadku krótszych praktyk nie jest to możliwe, gdyż nie możemy zapewnić opieki nad w/w ogrodem w sytuacji nieobecności studenta, ani zbierać plonów za niego.
Ilość osób w naszym gospodarstwie domowym jest zmienna (1-3) osoby – standardowo dwie. Dodatkowo w okresie letnim spodziewamy się gości w kwaterach agroturystycznych. Prowadzimy dość skomplikowany model żywienia (dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna dla części domowników). W dużej części spożywamy produkty z własnego gospodarstwa. Jesteśmy w stanie zapewnić dietę wegetariańską, ale sami spożywamy okazjonalnie mięso. Adres:
Sylwia i Sebastian Romatowscy
ul. Jeziorna 13a,
19-330 Stare Juchy
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Tel. Sebastian: 693-534-750, Sylwia: 609-240-769

Dane kontaktowe

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Grzybów 1/2, 09-533 Słubice

tel./fax: (24) 277 89 63
tel. kom.: 606 805 900

e-mail: eul@grzybow.pl

Idea

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX wieku w małym rolniczym kraju skandynawskim. Genialny Grundtvig, który dla swoich rodaków – Duńczyków, jest równie ważny jak inny jego krajan - Hans Christian Andersen, zaproponował formę edukacji dorosłych, którą nazwał FolkHøjskole.