PRAKTYCZNY KURS OGRODNICTWA EKOLOGICZNEGO 2023
MAJÓWKA W EULu: 7 dni teorii i praktyki projektowania, zakładania i prowadzenia ogrodu jadalnego w Ekologicznym Uniwersytecie Ludowym (28.04.2023-5.05.2023)
Praktyczny i doświadczalny kurs ogrodnictwa w wyjątkowym miejscu edukacji ekosystemowej – certyfikowanym gospodarstwie Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego (EUL) w Grzybowie koło Płocka.
ZAPRASZAMY NA 7 DNIOWY stacjonarny kurs dla początkujących praktyków i pasjonatów ogrodnictwa, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o naturalne metody upraw i nabrać wprawy w zastosowaniu ekologicznych zasad.
UCZESTNICY poznają strategie projektowania i rozwijania ogrodu oraz przećwiczą praktyczne umiejętności, od siewu, przez kompostowanie i odżywianie gleby, tworzenie różnych stanowisk upraw (ogród kuchenny, ogród leśny, ogród pod osłoną) oraz planowanie sezonu i biogospodarki zasobami.
ZAJĘCIA będą odbywać się w różnych przestrzeniach i ekosystemach EULu: ogrodzie kuchennym/permakulturowym, ogrodzie deszczowym, winnicy, na łąkach, w sadzie i ogrodzie ziołowym, a także gościnnie w pobliskim gospodarstwie RWS (Rolnictwa Wspieranego Społecznie) oraz lokalnie w zagrodach ze zwierzętami (kozy, krowy) w ekologicznym gospodarstwie i serowarni Ewy i Petera Stratenwerth.
KURS pozwala zdobyć podstawowe umiejętności projektowania naturalnego ekosystemu oraz nabrać pewności w samodzielnych działaniach ogrodowych.
PROGRAM został stworzony z myślą o zwiększeniu liczby ogrodników i ogrodów ekologicznych w Polsce oraz upowszechnieniu uprawy żywności na małą skalę, jako społecznych strategii przeciwdziałania zmianom klimatu i zabezpieczeniu w lokalną, zdrową żywność. Zakres kursu pokrywa się z podstawami kompetencji planowanej certyfikowanej kwalifikacji rynkowej “Ogrodnik Ekologiczny” i daje solidne podłoże do dalszego rozwoju amatorskiego i zawodowego.
CURRICULUM uwzględnia 50h zajęć na miejscu, dostęp do biblioteczki kursanta, gościnne prezentacje ekspertów współpracujących z EULem z 5 obszarów kompetencji:
- 1/ Teoretyczne podstawy ogrodnictwa ekologicznego w kontekście zmiany klimatu
- 2/ Projektowanie ekologicznego ogrodu i upraw
- 3/ Zakładanie ogrodu
- 4/ Uprawa i pielęgnacja roślin
- 5/ Zbiory, przetwórstwo, biogospodarka zasobami
PODCZAS KURSU DOWIESZ SIĘ:
*jak stworzyć prosty i praktyczny PROJEKT ogrodu, uwzględniając dostępne zasoby,
*gdzie zlokalizować ogród i jak umiejscowić jego ELEMENTY w sposób ekosystemowy,
*jak zagospodarować OBIEGI wody, biomasy i energii,
*jak budować, dynamizować i odżywiać KOMPOST i GLĘBĘ,
*jak dobrać i przygotować stanowiska upraw i jakie zastosować GRZĄDKI,
*jak i gdzie zorganizować INSPEKT, szklarenkę oraz inne ogrodowe biostruktury,
*jak stosować podejście ZERO WASTE w doborze materiałów i technologii w ogrodzie,
*jakie wybrać nasiona i odmiany, jak prawidłowo SIAĆ i korzystać z ROZSAD,
jak zaplanować uprawę WSPÓŁRZĘDNĄ i inne polikultury owocowo-warzywne,
*jak zintegrować ogród ZIOŁOWY, leśny (owocowy) i dziki dla zdrowia i odporności;
*jak stworzyć PŁODOZMIAN i dobrać rośliny w pożywnym ogrodzie kuchennym,
*jak przygotowanie własne preparaty ochronne w tym PROBIOTYCZNE,
jak DOKUMENTOWAĆ uprawy, by optymalizować sezonowe plony,
*jak zapewnić zdrową ŻYWNOŚĆ przez społeczne i lokalne strategie samoorganizacji
KURSEM (i kwalifikacją) mogą być zainteresowane:
*osoby zakładające/prowadzące samodzielnie własny lub rodzinny ogród na początku swojej przygody z ogrodnictwem;
*pracownicy i koordynatorzy organizacji i projektów społecznych zakładający ogrody w ramach działań edukacyjnych, integracyjnych, rekreacyjnych, bądź żywieniowo-zaopatrzeniowych;
*osoby zamierzające świadczyć usługi z zakresu: projektowania, zakładania, przekształcania i prowadzenia lub nadzorowania sposobu prowadzenia ogrodów ekologicznych;
*osoby chcące podnieść swoje kwalifikacje w celu zwiększenia atrakcyjności na rynku pracy np. absolwenci szkół i uczelni wyższych;
*pracownicy i właściciele gospodarstw agroturystycznych;
*architekci krajobrazu chcący zintegrować strategie ekologicznych ogrodów jadalnych
CENA KURSU: w zależności od liczby uczestników), łącznie 3300-3800 zł, zaliczka 2715 zł płatna do 31.03.2023. Zapewniamy wyżywienie i nocleg w siedzibie EUL. W przypadku rezygnacji z kursu do 31.03.2023 zwracamy 2000 zł zaliczki.
REJESTRACJA: rejestruj